12 augusti 2014

Den kollektiva tron

Bibeln är inte en privat bok, utan Kyrkans. Den är skriven av ett folk, en gemenskap. När vi läser den tillsammans samlas vi till ett folk. Bibeln i sig själv är gemenskapsskapande. Vi delar tron med varandra. Var och en tar emot på sitt sätt och berikar de andra med just det hon är. Det är inte våra åsikter och våra tankar vi delar med varandra, utan vår tro (s. 139)

Så skriver syster Veronica i Vägar till bön, och jag kan bara instämma. Kristen tro är ingen privatreligiositet, inget man kan syssla med på egen hand. Bibeln vet inte av någon tro som håller sig helt för sig själv. Bibeln är berättelsen om ett folk. Ett folk med en tro på Gud.

Även om gamla testamentet gått över i nya testamentet är det fortfarande ett folk som bär tron på Gud. Tron är kollektiv. Även om jag har en personlig tro, är det en personlig tro som relaterar till ett större sammanhang. Sammanhanget är den lokala församlingen, den världsvida kyrkan, den historiska kyrkan, Bibeln.

Det är därför alltid problematiskt när någon tolkar Bibeln utan detta sammanhang, när någon bedriver kristen verksamhet utan relation till ett sammanhang. Det är tillsammans vi bär den bibliska tron och kan tolka Guds ord.


Kristen tro handlar om ett folk. Det är tillsammans vi blir det folket. Gemenskap i tro handlar om just detta: vår gemensamma tro.

Inga kommentarer: