23 augusti 2014

Jonas Helgesson om ord och mening i livet

Jonas Helgesson är en glad människa med stor förmåga att sprida både glädje och klokskap. Nu under hösten är han aktuell med en roll i musikalen Livet är en schlager som går på Cirkus i Stockholm. En av de böcker Jonas har skrivit heter Ett CP-bra liv och handlar om hans liv tillsammans med sin medfödda CP-skada. Jag läste den där boken i somras och gjorde några noteringar och nu får bloggen del av dessa under några dagar.

Först ut är detta:

När vi pratar säger vi inte bara en massa enskilda ord. Orden är hopsatta till meningar och det är meningarna som människor kan förstå. Utmaningen är kanske att få sitt liv att sitta ihop och bli meningar och en sammanhängande berättelse, inte bara en massa fräsiga lösryckta ord. Lycka utan mening är ingen verklig lycka. (s. 31)


Eftersom jag är väldigt förtjust i ord gillar jag den här liknelsen att livet är som en mening som vi vill ska vara begriplig – för oss själva och gärna för andra. Det handlar om människans sökande efter mening. Vi har behov av att kunna urskilja samband och mönster, att kunna avläsa mening och innehåll. Livet behöver en viss ordning, annars blir det bara ord, ord, ord men inga begripliga meningar.

Inga kommentarer: