22 augusti 2014

Vi är något och vi kommer att bli något

Jag tänker att det finns en inte obetydlig skillnad mellan att vara och att bli.

Att vara står för det vi är, det som pågår och finns till just nu. Att bli handlar om sådant vi kommer att bli eller önskar att vi skulle bli.

Eftersom vi inte kan veta något om framtiden blir det vi är, vårt varande just nu, det avgörande. Inte några storslagna drömmar och önskningar i världen kan kompensera för ett vacklande nu.

Å andra sidan har människan sin välsignade möjlighet att kunna ändra på sig (även om det sannerligen inte är så enkelt). Ur det perspektivet blir det inte så intressant att bara se vad vi är just nu utan också att se vad vi kan bli.

Framförallt är det intressant vad vi kommer att bli när Gud avslutar tiden och för oss in i evigheten. Vad vi blir där är det stora och viktiga eftersom evigheten är just evig. Men vad vi blir där har att göra med vad vi är just nu, vilka val vi gör (och vilka val vi avstår från att göra). Alltså vad vi låter Gud göra med oss just nu, vilka vi kan vara med Guds hjälp.


Så både att vara och att bli är viktigt. De är viktiga tillsammans, i synnerhet för den människa som har evigheten i siktet.

Inga kommentarer: