21 augusti 2014

Solrosor på motorvägen

En av sommarens dagar körde jag bil på E4:an mellan Linköping och Norrköping. Då fick jag se att det stod en solros i full blom precis vid betongbarriären mellan motorvägens båda körriktningar.

Det var något uppmuntrande med den där solrosen. Den växte, levde, blommade på en så otippad plats. Omständigheterna för den kan knappast ha varit de bästa, men den gjorde sitt bästa för att ändå växa där. Den lyckades väl, även om inte så många hann se och uppskatta den.

Jag hoppas att det är på ett liknande sätt med en människas liv, att vi även om omständigheterna inte alltid är de bästa ändå kan leva och blomma – och bli sedda och uppskattade av någon.

Omständigheterna i livet är ofta mindre gynnsamma än vad man skulle önska. Man kan förstås vänta på bättre omständigheter, men risken finns att de kommer så sällan att tillfällena att växa och blomma i livet blir få eller inga alls. Bättre att göra som den modiga solrosen på motorvägen, att göra det bästa av situationen, att försöka leva och blomma under de förutsättningar som ges.


Livet levs just nu, i de sammanhang som kommit att bli våra. Sammanhang som långt ifrån alltid är perfekta för oss. Att försöka leva trots allt borde vara bättre än att vänta med växt och blomning till ett tillfälle som kanske aldrig kommer. Jag vill uppmuntra oss alla att leva när livet pågår, även om vi önskar att mycket var annorlunda och hoppas att det snart ska vara bättre omständigheter. Ty den som lever när tillfälle ges – och inte bara när det är som mest perfekt och gynnsamt – får växa och blomma och kan därmed bli till glädje för någon snabbt förbiilande livsresenär. Som en solros på motorvägen. 

Inga kommentarer: