14 oktober 2007

Tacksägelsedagen
Dagens bibeltexter: Jer 31:3-6; Upp 4:8-11; Matt 15:29-31; Ps 65:9-14

Jesus gick utmed Galileiska sjön och sedan upp på berget. Där satte han sig ner. Mycket folk kom till honom, och de hade med sig lama, blinda, lytta, stumma och många andra och lade ner dem framför honom. Han botade dem, och folket häpnade; stumma talade, lytta blev friska, lama gick och blinda såg. Och de prisade Israels Gud. (Matt 15:29-31)

Här tycks det vara människornas begränsningar och brister som för dem närmast Jesus. Det är de som beskrivs som lama, blinda, lytta, stumma, och så vidare, som läggs ner framför Jesus. Just bristerna tycks vara deras största tillgång i sammanhanget, den för dem ända till platsen precis framför Jesus.

De människor som på detta sätt genom sin närvaro och sina tillkortakommanden är nära Jesus, får uppleva hur Jesus rör vid dem, hur han botar dem och de talar, blir friska, går, ser.

I ett annat sammanhang berättas det om hur Jesus möter en kvinna. Hon är en fattig änka och Jesus ser henne då hon lägger sin gåva i templets offerkista.

Denna fattiga änka lade dit mer än alla de andra som lade något i offerkistan. Ty alla gav de av sitt överflöd, men hon gav av sin fattigdom, allt vad hon hade att leva på. (Mark 12:43b-44 Svenska Folkbibeln)

Hon ger av sin fattigdom, precis som de blinda och lama gjorde i den förra texten. Dessa kommer alla till Jesus, inte med vad de har utan med vad de inte har. Det är sina brister de bär fram, av sin fattigdom de ger. Och det är just detta som Jesus kan förvandla, välsigna och hela. Inte det vi redan kan, all förträfflighet och förmåga, utan när vi ger av vår fattigdom, då sker undret och vi får häpna och prisa Gud.

Sjung med oss, ni alla Guds underbara verk
från morgon till kväll,
ni lysande stjärnor, havsdjup och höga berg,
ni snabbt upprinnande källor
sjung med i våra lovsånger
till Fadern, Sonen och den Helige Ande
och svara ni himmelens änglar:
Amen! Amen! Amen!
Makt, ära och evig lovsång till vår Gud
all nåds Gud!
Amen! Amen! Amen!
(bön från papyrus, den första kristna tiden)

1 kommentar:

Anonym sa...

hej vännen.jo..gärna att krabaten kommer i april..vore de bästa:-) å gärna i slutet..hi,hi.

de är verkligen så kul och tänkvärt att läsa din blogg..blir som en liten predikan att ta med sig för dagen.

är lite förkyld o hängig idag..är eg församlingsmöte 16,får se om jag går ändå.

ha de bra.

kramis