19 november 2007

Konvertiter
En mycket intressant artikel i Svenska Dagbladets nätupplaga berättar om hur svenskarna rör sig över religionsgränserna, alltså konverterar. Det berättas hur de som lämnar Svenska kyrkan för en annan religiös tillhörighet (oavsett det är islam, judendomen eller katolicismen) gör det av skäl som har med längtan efter sammanhang, tydlighet och regler att göra. Det tycks alltså, om artikeln ger en korrekt bild, finnas en längtan efter en religion som både kontextualiserar individen och ger konsekvenser för hennes livsföring.

Att inte den svenska protestantiska kyrkan (som omfattar fler än Svenska kyrkans församlingar, även om det är dessa som nämns i artikeln) förmår ge detta är verkligen att beklaga. Att en religion som kristendomen och en tro som den kristna, inte kan erbjuda vare sig gemenskap eller konsekvens är mycket oroande. Bibeln talar om gemenskap både med Gud och människor, och dessutom om ett liv med följder.

Alla är ni ett i Kristus. (Gal 3:28b)

Anpassa er inte efter denna världen, utan låt er förvandlas genom förnyelsen av era tankar, så att ni kan avgöra vad som är Guds vilja: det som är gott, behagar honom och är fullkomligt. (Rom 12:2)

Religion är inget som säljs med bra marknadsföring och snärtiga reklamslogans, utan bara den religion som erbjuder något som är speciellt, har en plats på den religiösa kartan. Att visa på ett annat sätt att leva än det gängse, är kanske inte politiskt korrekt, men väl religiöst intressant. Uppenbarligen frågar människor inte efter otydlighet utan tydlighet och när den svenska protestantiska kyrkan nu inte förmår vara sin egen profet, gör hon klokt i att lyssna på svenska folkets profetröst. Då kanske hon kan hitta tillbaka till det självklara, nämligen att leva det liv som Jesus visar vägen till, det annorlunda liv där tron och tillhörigheten gör skillnad.

Inga kommentarer: