Förstasidan på en lokal blaska berättar, att [p]åsk är tradition men (...) bandyfinalen är nästan lika traditionell. För vissa är sport religion medan andra enbart förknippar påsk med äggätande och godis.
Intressant koppling mellan påsk och religion här. Påsk är religion genom bandyfinalen, som är sport och sport är religion för många. Men om man inte har detta ”religiösa intresse” är påsken ägg och godis.
Detta får mig att framhärda i mitt tal om att vi behöver lära oss att se skillnaden mellan religion som kultur och religion som tro. Religion som kultur är vår historia. Sverige är sedan generationer präglat av kristendomen. Kristendomen finns som bakgrund för vårt sätt att tänka, värdera och agera. Det kommer vi inte ifrån. Kunskap om detta är kunskap om oss själva och ju mer vi vet om oss själva desto mindre blir hotet från dem som inte är som vi.
Religion som kultur behöver vi inte skrämmas av, den ger oss bara kunskap om det självklara, som varför påsk är en ledig helg. För det finns ju förvisso något religiöst över påsken, om än inte med utgångspunkt i sporten. Religion som tro är att tillmäta påskens religiösa innehåll – Jesus död och uppståndelse – betydelse för mig personligen. Det är ingen tvungen att göra, men att veta det grundläggande om vår historia – vilken innefattar mycket religion – borde vara självklart för var och en.
14 mars 2008
Om religion
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar