7 oktober 2007

Artonde söndagen efter trefaldighet
Dagens bibeltexter: 5 Mos 30:11-16; Jak 2:8-13; Mark 10:17-27; Ps 19:8-15

Jesus såg sig om och sade till sina lärjungar: ”Hur svårt blir det inte för dem som har pengar att komma in i Guds rike!” Lärjungarna blev bestörta över hans ord, men Jesus sade igen: ”Mina barn, hur svårt är det inte att komma in i Guds rike! Det är lättare för en kamel att komma igenom ett nålsöga än för en rik att komma in i Guds rike.” De blev ännu mer förskräckta och sade till varandra: ”Vem kan då bli räddad?” Jesus såg på dem och sade: ”För människor är det omöjligt, men inte för Gud. Ty för Gud är allting möjligt.” (Mark 10:23-27)

Utan att någonsin ha försökt få en kamel att krångla sig igenom ett nålsöga, är det lätt att ana att det förmodligen är omöjligt. Även om man letar reda på en väldigt liten kamel och väljer ut en stoppnål med största möjliga öga, så blir det nog svårt att lyckas. Om det verkligen är så svårt för en människa att komma in i Guds rike, då är det ju helt hopplöst och inget värt att ägna någon kraft åt.

Kan så tyckas, men Jesus talar ju inte bara om omöjlighet, han talar också om möjlighet. Jesus talar om människans omöjlighet och om Guds möjlighet. Följden av det blir att ingen människa på egen hand kan nå Guds rike, men att alla människor kan göra det med Guds hjälp.

Den människa som är rik i denna värld, som klarar bra på egen hand, tack vare begåvning, kontakter eller kontanter, klarar sig ingenstans i det som är Guds rike. För i det riket gäller andra ordningar, där har ingen företräde framför någon annan till följd av vad man kan, har lyckats samla på sig eller tillägnat sig på olika vis. Nej, i Guds rike gäller bara en enda sak: Guds nåd.

Nåd är att få något utan att förtjäna det, något större än vad man någonsin kan förtjäna. All världens rikedom, begåvning, kontaktnät eller vad det nu kan vara, är inte ens i närheten av att vara tillräckligt för att mäta sig med Guds nåd. I Guds rike gäller helt enkelt andra ordningar än vad som är giltigt i det rike som den här världen utgör.

Så det är förvisso omöjligt för människan att bli räddad och komma in i Guds rike, men till följd av detta så är det också möjligt. Fast på ett annat sätt: Det som är omöjligt för människor är möjligt för Gud!

Herrens lag är utan brist, den ger liv på nytt.
Herrens lära är sann, den gör den oerfarne vis.
Herrens påbud är rätta, de ger hjärtat glädje.
Herrens befallningar är klara, de gör blicken ljus.
Herrens ord är rena, de skall alltid bestå.
Herrens stadgar är sanna, de är alla rättfärdiga.
Genom dem blir din tjänare varnad, att följa dem ger riklig lön.
Vem känner sina fel?
Fria mig från synder jag inte vet om,men hindra mig också från öppet trots, låt det inte få makt över mig!
Ta i nåd emot mina ord, mitt hjärtas bön till dig,
Herre, min klippa, min hjälpare.
(Ps 19:1-10, 12-14a, 15)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för det du delat!

Det är svårt att släppa det man har och vara beroende av någon annan, till och med när det handlar om att släppa över kontrollen till vår allsmäktige Gud. Ju mer man har i pengar, tryggbet och familj osv. allt det vi människor anser är rikedom, materiellt och känslomässigt, dessto svårare blir det att släppa det och bara låta Gud ta kontroll.

För oss människor är det omöjligt, men för Gud är det möjligt.

Kram
Junia

lilamonica sa...

I det avseendet kanske det finns något värdefullt i den materiella fattigdom som så många människor tvingas leva i. Tänk att det är så svårt att vara materiellt rik och samtidigt vara "fattig i anden", för att tala med Jesus i Bergspredikan.

Anonym sa...

Ja du, det är konstigt! Men jag tror just att riktigt fattiga människor har det lättare, trots att det i människotanke borde vara lättare att se Gud när man är rikare... för man har ju mer att vara tacksam för om man är rik. Men jag tror om man är fattig lekamligt att man är så mkt mer tacksam för just det där lilla man har och man är beroende av någon Högre Makt, dvs. Gud för att få det att rulla...

*intressant att tänka på*

lilamonica sa...

Det är väl det som är vårt problem: att vi inte behöver Gud. Eller i varje fall tror att vi inte gör det.