3 november 2007

Alla helgons dag
Dagens bibeltexter: Jes 60:18-22; Heb 12:1-3; Matt 5:13-16; Ps 126

Ni är jordens salt. Men om saltet mister sin kraft, hur skall man få det salt igen? Det duger inte till annat än att kastas bort och trampas av människorna. Ni är världens ljus. En stad uppe på ett berg kan inte döljas, och när man tänder en lampa sätter man den inte under sädesmåttet utan på hållaren, så att den kan lysa för alla i huset. På samma sätt ska ert ljus lysa för människorna, så att de ser era goda gärningar och prisar er fader i himlen. (Matt 5:13-16)

På Alla helgons dag går tankarna till de redan döda, vi minns och påminns. Och förmodligen hoppas vi på att också vi en dag ska kommas ihåg, att vi ska ha levt ett liv som är värt att minnas. Ett sådant liv har de som kallas helgon levt, de har satt spår med långtgående konsekvenser. I dagens episteltext talas om ”en sky av vittnen” (Heb 12:1) och det anspelar på en uppräkning av en del av dem som levt liv som satt spår, som utgör föredömen och som finns kvar i minnet hos människorna. Det är dessa som är helgonen.

Bibeltexten talar om salt och ljus, om hur saltet och ljuset gör skillnad. Det talas om att vi är jordens salt och världens ljus. Det är på så sätt ett människoliv kan göra skillnad, på så sätt en människa kan bli ett helgon.

Det talas om goda gärningar, men också om något mer. Det handlar om goda gärningar som gör att människorna ”prisar er fader i himlen”. Det är genom att göra sådant som får människorna att se Gud som livet blir salt och ljus, det är genom att göra Guds vilja som en enda människa kan göra stor skillnad. Tillbaka till episteltexten:

När vi nu är omgivna av en sådan sky av vittnen, låt oss då, även vi, befria oss från allt som tynger, all synd som ansätter oss, och hålla ut i det lopp vi har framför oss. Låt oss ha blicken fäst vid Jesus, trons upphovsman och fullkomnare. (Heb 12:1-2a)

Omvändelse och Jesusefterföljelse är alltså vägen till det liv som är salt och ljus för världen, som gör skillnad. Det är också vägen till det liv som kan skrivas med stort L och som räcker långt bortom dödens begränsning. Att omvända sig, söka förlåtelse och befrielse är helgonets väg till livet.

Herre Jesus,
ta emot mig,
förlåt mig mina synder,
befria mig
och låt mitt liv vara salt och ljus,
så att världen kan se dig.

1 kommentar:

Anonym sa...

hej vännen.
har nu läst ikapp lite i din blogg:-)
tiden vid datorn är inte lika långa stunder om de ens blir någon stund.ler.nu ska vi äta frukost..antar att du redan gjort det.
sen ska vi på barnvälsignelse idag...therese o mickes barn som ska välsignas.
stooor kram