18 november 2007

Söndagen före domsöndagen
Dagens Bibeltexter: Jes 51:4-6; 2 Kor 13:5-9; Luk 12:35-40; Ps 139:1-18

Fäst upp era kläder och håll lamporna brinnande. Var som tjänare som väntar på att deras herre skall komma hem från ett bröllop, så att de genast kan öppna när han kommer och bultar på porten. Saliga de tjänarna, eftersom deras herre finner dem vakna när han kommer. Sannerligen, han skall fästa upp sina kläder och låta dem lägga sig till bords och själv gå och passa upp dem. Om han så kommer vid midnatt eller ännu senare – saliga är de tjänarna, när han finner dem beredda. Ni förstår väl att om husägaren visste när tjuven kom, skulle han hindra honom från att bryta sig in i huset. Var beredda, också ni, ty när ni minst väntar det, då kommer Människosonen. (Luk 12:25-40)

Detta är en liknelse, alltså ett slags illustration för att förmedla ett budskap. Här handlar det om att Jesus, herren i liknelsen, ska komma tillbaka. Tjänarna, alltså vi, vet inte när det ska ske, men uppmanas vara beredda, eftersom det kan ske när som helst, och i synnerhet då vi inte väntar det.

Det är för den stunden, som inträffar då vi minst väntar det, som vi uppmanas hålla oss beredda. Det är händelsen då Jesus kommer tillbaka för att ta dem till sig som tror på honom. Det är inte omvändelsens stund, utan frälsningens. Den som redan omvänt sig, vänt sig till Gud med sitt liv, tagit emot frälsningens gåva, får nu uppleva den totala frälsningen bli verklighet i mötet ansikte mot ansikte med Frälsaren.

Att vara beredd på det som kan hända när som helst, att vara beredd på Jesus plötsliga återkomst, är detsamma som att vara beredd just nu. Israels folk fick uppmaningen: Bered dig att möta din Gud. (Amos 4:12b), och detsamma gäller för oss. Att vara beredd är inget som kan skjutas på framtiden, utan något som äger rum nu. Det är en daglig och stundlig överlåtelse.

Jesus, ta emot mig när jag kommer till dig,
förlåt mig och fräls mig,
låt mig få möta dig nu och den dag du kommer åter.
Amen.

Inga kommentarer: