28 november 2007

Jul
Varför firar egentligen svensken jul?

Som kristna brukar vi försöka påpeka att vi firar jul för att Jesus föddes då, och det är ju vackert. Men hur märks det i så fall i en svensk kristen människas liv och julfirande? Att vi ställer fram julkrubban eller möjligen besöker kyrkan någon gång i julhelgen, eller?

Att butikerna och kommersialismen behöver julen är lätt att förstå, det slås nya försäljningsrekord varje år. Men är det för att handla som vi firar jul? Wikipedia säger att den tidigare kristna julen numera firas på ett sekulärt vis med julklappar i centrum.

Så är det kanske inte för att uppmärksamma att det föddes ett litet barn av fattiga föräldrar i ett stall i en oansenlig stad i Mellanöstern, som vi firar jul. Ett barn om vilket det sägs: Idag har en frälsare fötts åt er, han är Messias, Herren. (Luk 2:11)

Om en månad är julen över för detta år. Är lättnaden vi då känner beroende av att stressen och hetsen äntligen släpper och vi får chansen att åter ha vardag i våra liv, eller är det lättnaden över att det finns hopp för oss eftersom Jesus är född till den här världen som dess frälsare?

Inga kommentarer: