31 augusti 2012

Mognad tro


Den där artikeln om Thomas Boström, som jag nämnde igår, innehåller en intressant beskrivning av vad helgelse är. Så här säger Boström:

Jag var i 19-årsåldern när jag drabbades av insikten att Jesus dog för mig, men sedan handlar det om att mogna i denna insikt. Det kallas helgelse.

Just så. Helgelse är att mogna i sin tro, att arbeta på sin frälsning.

Därför, mina kära, ni som alltid har varit lydiga: arbeta med fruktan och bävan på er frälsning, inte bara så som när jag var hos er utan ännu mer nu när jag är långt borta. Ty det är Gud som verkar i er så att ni både i vilja och gärning förverkligar hans syfte. (Fil 2:12–13)

30 augusti 2012

Ord för kärlek och omtanke


Det var en gång en äldre farbror som uttryckte en särskild omsorg om mig då jag var barn och ungdom. Han kallade det att han hade klockarkärlek till mig. Jag tyckte det var ett vackert uttryck.

Nu dyker detta ovanliga (tror jag) ord upp i en artikel där trubaduren Thomas Boström beskriver sitt förhållande till metodismen.

Jag slår upp klockarkärlek i Svenska Akademiens ordlista, SAOL. Där står det att ordet är vardagligt och betyder ”tycke” eller ”svaghet”. Fint är det i alla fall, att få vara föremål för någons klockarkärlek.

29 augusti 2012

Sorgens många ansikten


Gå in på Underbara Claras blogg och läs hennes fina text om den sorgliga lättnaden. Vackra ord om verkligheten och dess komplexitet. 

Snabba dagar


Det är när man inte gör något specifikt som dagarna går fort. Och när man kliver upp senare än tidigt.

28 augusti 2012

Gott som gör gott


Man måste lära sig att skilja på vad som gör gott och vad som bara smakar gott.

Ur Mörker som gör gott av Thomas Engström

Djup sanning detta. Mycket är det som smakar gott. Betydligt mindre är det som gör gott för det liv man vill leva.

27 augusti 2012

Doften av det goda


Går upp en sen kväll när jag inte kan sova. I köket möts jag av en doft och trots att det är mörkt förstår jag att porslinsblommans knoppar slagit ut.

Bibeln nämner det där med doft på ett lite speciellt sätt. Så här skriver Paulus:

Gud vare tack som genom Kristus alltid för mig med i sitt triumftåg och överallt låter mig sprida kristuskunskapens doft. Ty till Guds ära är jag en kristusdoft bland dem som räddas och bland dem som går förlorade, en doft av död till död för dem som går förlorade, av liv till liv för dem som räddas. Vem förmår något sådant? Jag är ju inte som de många som schackrar med Guds ord, nej, jag förkunnar det oförfalskat, som det kommer från Gud, inför Gud och i Kristi tjänst. (2 Kor 2:14–17)

Det finns sådant som oundvikligen märks. Som att porslinsblomman slagit ut, eller att en människa på riktigt har med Jesus Kristus att göra. 

26 augusti 2012

När hämta blev leverera


Visst är väl en sådan här reklam egentligen rätt märklig. Ett företag som kallar sig hämtmat berättar att de kör hem mat till kunden. Hämta i hämtmat betyder alltså inte att kunden hämtar maten utan att den levereras.

Nej, det är klart jag fattar att hämtmat är ett samlingsbegrepp för restaurangmat som inte äts på restaurang. Men i alla fall. Betydelseförskjutning i språket är det.

Men sägas bör, att ordet hämtmat är ett utmärkt försök att hitta ett svenskt ord för take away. Och sådant gillas alltid. 

25 augusti 2012

Ljuset i tunneln


Åker pendeltåg i en mörk tunnel. Mitt i tunneln ser jag en liten dörr, öppen mot ljuset utanför. Det flimrar snabbt förbi, men hann visa att det finns ett ljus på andra sidan.

24 augusti 2012

Nära och lika Gud


Patrik Hagman har skrivit den utmanande och intressanta boken Om kristet motstånd. Där skriver han att

i relationen med Gud är närhet och likhet utbytbara storheter

Det går alltså inte att bli det vi är skapade till – Guds avbild – utan att leva nära Gud. Det går inte heller att leva nära Gud utan att påverkas av det, förändras och bli mer lik Gud. Inga genvägar alltså. Vill jag leva för Gud är det inte min väg som gäller utan Guds. Jag har att sluta upp vid Guds sida (närhet) och följa Gud dit vägen bär. 

23 augusti 2012

Att ha tid

”Det var just tid han hade, trots att han gjorde allting på det gamla sättet. Trampade runt åkrarna till fots, lät hästen dra plogen, harven och såmaskinen. Man ska leva lite enklare, tänkte Bernhard. Man ska inte vara slav under tiden."


Ur Eskil – Riddaren av syrenbersån av Gunilla Linn Persson.

22 augusti 2012

Gud är god


En av sommarens böcker kom att bli Eskil – riddaren av syrenbersån av Gunilla Linn Persson. Det är en vacker bok. Efterlängtade barnet Eskil föds med Downs syndrom. Eskils mamma kan omöjligt skylla detta på Gud. Hon säger: ”Vad skulle det vara för en Gud som var så ond?”

Hon resonerar klokt, tycker jag. Mycket händer som vi undrar över. Varför tillåter Gud det ena eller andra? Men vi har ju inte hela bilden och det mesta är sådant vi inte förstår.

Mycket av det som är svårt att förstå är också svårt att tillskriva Gud, eftersom Guds godhet och kärlek faktiskt sätter vissa gränser. Vad skulle det annars vara för Gud?

21 augusti 2012

Ord för lata sommardagar


Det finns ord för allt! Som prackardag. Några sådana har det allt blivit i sommar. Men vad – och vem – är det egentligen som avgör om något av vikt blivit gjort?

20 augusti 2012

Livets mening


Livet är en mening som söker sin formulering Vi strävar hela livet efter att uttrycka denna mening. Strävar ända tills det är dags att sätta punkt. Och punkten sätts av någon annan.

19 augusti 2012

Pilgrimens lätta bagage


Pilgrimen vandrar med lätt bagage. Därför har jag helt nyligen sorterat i tillhörigheterna och minskat omfånget på bohaget. Det är en nyttig rensning. Att tvinga sig själv att ställa frågan: Är detta viktigt för mig? Varför är det viktigt?

Nära kopplat till detta finns frågorna om vilket liv det är jag vill leva och vad det i så fall får för praktiska konsekvenser för mig. Aktuella frågor för mig just nu (och alltid vill jag hoppas). Därav nämnda sortering, för att lätta på bagaget. 

18 augusti 2012

Vad en pilgrim är

Ett slags programförklaring till denna blogg:


Pilgrim kommer av det latinska ordet peregrinus (främling). Ordet anknyter till Jesu ord om ”att vara i världen, men inte av världen”. Pilgrimen är på ständig vandring med lätt bagage mot ”det himmelska målet”. Att packa sin ränsel med det nödvändigaste, gå från ställe till ställe, uppför och nedför, ensam ibland och med andra ibland, gå den inre vägen och den yttre. Det är livet i mikroperspektiv.

Ur Pilgrim och fältarbetare. Berättelser från gator och stigar – en vandringsantologi. av Hans-Erik Lindström (2008). 

17 augusti 2012

Hjälpbehov

Det finns en del människor, som är väldigt duktiga på att söka förbön så fort tillfälle ges. Visst skulle man kunna le lite överseende och tänka att de överdriver. Men sanningen är nog snarare den att detta är mycket förståndiga människor, som insett det omöjliga i att klara sig utan Gud. Vi behöver – alla – Gud hela tiden för att kunna leva våra liv så bra som möjligt. Så mycket hindrar oss från att söka hjälpen att hålla oss på vägen. Den som är prestigelös nog att ständigt söka förbön blir ett föredöme, som påminner om vikten av att vaka över vart vägen bär.

Extraknäcker med etymologi

Men se här, vilken rolig etymologi till ordet extraknäck. Kan det verkligen stämma?

16 augusti 2012

Linné talar

Några kloka ord, formulerade av en av Sveriges mest namnkunniga vetenskapsmän: Carl von Linné.

15 augusti 2012

Den fria viljan


Gud har skapat människan med en fri vilja. Inte kan då den kristna människan eller kyrkan sätta sig över människors fria vilja och val. Människan har frihet att välja. Men människans frihet att välja är inte detsamma som att allt är okej eller att allt är av Gud.

Jag kan inget begära av en annan människa, för vi är samma skrot och korn och kan inte ställa absoluta krav på varandra. Endast Gud som skapat, som vet allt, som håller allt i sin hand, som är alltings upprätthållare och därmed är den som får sista ordet, kan ställa krav. Guds kravlösa och oändliga kärlek till människan gör detta möjligt.

14 augusti 2012

Tro är att göra gemensam sak


Tron är i väldigt liten utsträckning en ensak. Tron är den samlade erfarenhet hos alla dem som tror, genom tid och rum.

En enskild människa behöver inte ha egen tro för allting. Det räcker att hon ansluter sig till trons folk, så ingår hon i den tro som kan förflytta berg. 

13 augusti 2012

Gud den obegriplige


Visst händer det titt som tätt att tanken dyker upp. Tanken att jag inte förstår mig på Gud och Guds agerande eller, som jag kan tycka, brist på agerande.

Nej, just det! Det är ju så det är, att jag inte begriper mig på Gud. Förstås! Om min intellektuella kapacitet räckte för att förklara Gud, skulle Gud inte vara Gud och vi skulle inte behöva Gud.

Så när jag finner Gud helt obegriplig är Gud som mest tydlig för mig. 

12 augusti 2012

Predikan och nyfikenheten


En bra predikan är en sådan som väcker nyfikenhet att läsa vidare i Bibeln på egen hand. En bra predikant är en sådan som inte har alla svaren men som ger redskap att själv söka svar. 

11 augusti 2012

Alla problem är inte problem


Det finns väldigt många problem, som verkligen inte är några problem. Sådant som vid en första anblick verkar bekymmersamt, men som vid en närmare granskning visar sig vara helt oproblematiskt. Som att mitt nya armband färgade av sig och gav mig något som ser ut som ett brett blåmärke runt handleden. Det är inte snyggt och det är trist, men det är inget riktigt problem. Det handlar om perspektiv, att sätta saker och ting i rätt belysning och se lite längre än till allt oviktigt som vi så lätt omger oss med. 

10 augusti 2012

Den erfarnes vanor


Rutiner är beprövade erfarenheter.

9 augusti 2012

Något att leva för

Det är stor skillnad mellan att ha något att leva av och att ha något att leva för. Vår välbärgade tillvaro skapar mycket att leva av men lite att leva för.

Svenskan behövs!

Gör globaliseringen att behovet av översättningar minskar? Nej, tror bloggaren och översättaren Anna Söderbom. Om detta och en del annat skriver hon i detta intressanta blogginlägg. Till exempel fördjupar hon sig lite i det där att vi svenskar tror att vi är så bra på engelska. Det är vi inte alltid. Det språk vi för alltid kommer att vara uteslutande bäst på är nämligen vårt modersmål. Ett språk innehåller så många nyanser, så mycket kultur och så många detaljer att andraspråksanvändaren inte mer än i undantagsfall kan lära sig detta. Så, skäms inte för svenskan (om det är den som är ditt modersmål) utan använd den!

8 augusti 2012

Predikarens livsvisdom

Predikaren är en av Bibelns böcker. Klurig, rätt rolig och väldigt krass, det är Predikaren det. De här verserna tycker jag på något sätt berättar om hela den sträcka ett kristet liv utgör:


Hot fördummar den vise,
förståndet förmörkas av mutor.
Slutet är bättre än början,
tålamod bättre än högmod.
Var inte snar till vrede,
vreden bor i dårars bröst.
Säg inte: ”Varför var det bättre förr?”
Det är inte av vishet man frågar så.
Vishet är lika bra som förmögenhet,
en förmån för dem som ser solen.
Vishet ger skydd liksom pengar ger skydd,
men att äga vishet ger mer:
den räddar den vises liv.
Se på vad Gud har gjort:
vem kan göra rakt vad han har gjort krokigt?
På lyckans dag skall du vara lycklig,
och på olyckans dag skall du tänka så:
Gud har gjort även denna dag,
och människan har inget att klandra honom för.

(Pred 7:8–15)

7 augusti 2012

Rekommenderad TV-dokumentär

Häromdagen skrev jag här några fria tankar utifrån sången ”Blott en dag” och så länkade jag till ett klipp där Freddie Wadling sjunger den gamla psalmen.


På SVT play finns just nu (och 30 dagar framåt) en dokumentär om Mattias Agnesund, som för några år sedan skrev en bok om Einar Ekberg. I programmet får man veta en del om Einar Ekbergs speciella liv och höra honom sjunga bland annat ”Blott en dag”.

Mattias Agnesund var en fascinerande människa, som dokumenteras mycket fint av Tom Alandh. För drygt ett och ett halvt år sedan fick Mattias avsluta sitt liv i denna världen för att fortsätta det i evigheten. Frid över hans ljusa och vackra minne. 

Tro att det gäller mig

Tron är skillnaden mellan att se det generella och att förstå att det gäller mig. Till exempel att alla människor är lika mycket värda och att det betyder att jag är värdefull, precis lika värdefull som vem som helst annan. Eller att frälsningen inte bara är för alla människor, utan att den är för mig. Att ta till sig det, det är att tro.


6 augusti 2012

Tro och äpplen

Skillnaden mellan tro och inte tro kan beskrivas som skillnaden mellan den som ser äpplena i kärnan och den som ser kärnorna i äpplet. Den som tror ser äpplena i kärnan, medan den som inte tror endast ser kärnorna i äpplet. De ser samma sak, men förstår det de ser på vitt skilda sätt.


Sy en bokhylla

Ja, man skulle kunna tro att det är det som avses med "Skräddarsydda bokhyllor". Hittade den här bloggen, om det roliga affärsnamnet, som tydligen finns i Stockholm. Roligt med ord, i vanlig ordning.

5 augusti 2012

Söndag i kyrkan

Kommer hem från kyrkan alldeles glad, upprymd, uppfylld. Och tacksam! Tacksam över alla människor som reflekterar Kristus.

Ibland kommer jag hem från kyrkan med andra känslor. Ändå är det samma församling. Guds församling med människor som längtar efter Gud.
Tacksam för det.

4 augusti 2012

Ibland är undren snabba

I början av den här veckan upptäckte jag att mina planer inte gick som jag hade tänkt mig. Först blev jag irriterad. Sedan bad jag en bön och lämnade min irritation och mina önskemål till Gud. Det gick en dag eller två, så kom lösningen.


Ibland går det fort. Ibland tar det så lång tid innan saker löser sig att man är nära att förlora hoppet. Jag tror att båda dessa förlopp har något att säga om Gud och om livet med Gud.

Ibland sker undret snabbt. Då påminns vi om Guds obegränsade makt och förmåga att göra vad som helst när som helst, och hur Gud kan bli vår hjälp om vi ber om det. Ibland tar undret lång tid på sig. Då påminns vi om att tid inte är samma sak för Gud som för oss och att Gud inte förändras trots att tiden går. Det där nuet när undret kan ske finns ju hela tiden, även om tiden går. Dessutom övas vår tro och tillit till Gud av de långsamma undren. De stärker vår karaktär och gör vår tro uthållig.

Den här gången behövde jag ingen uthållig tro. Det räckte med en bön och ett par dagars tid. Tack för det!

Färgglada skor

Att glädjas åt det lilla är till exempel att bli pirrigt upprymd av färgerna på ett par nya skor. Det hörs ju på namnet att man blir glad av det som är färgglatt. Så färg är bra för glädjen.

3 augusti 2012

Målet tar ut riktningen

Hur livet blir har betydligt mer med målet att göra än med starten.

2 augusti 2012

Det räcker med ett ögonblick i taget

En av de mest kända kristna sångerna är psalmen Blott en dag. Texten skrevs av Lina Sandell redan i mitten av 1800-talet. Temat i sången är att vi inte behöver ta mer än en dag i taget eftersom vi kan lita på att Gud tar hand om helheten.


Och just så är det: En dag i taget. Det räcker, mer behöver vi inte försöka famna eller bekymra oss om. Skulle en dag kännas som alldeles för mycket – det finns ju sådana perioder i livet, då allt är för mycket – går det precis lika bra att ta en timme i taget, eller bara en liten stund.



Semestern gör oss korkade

Det är vetenskapligt belagt att vi blir dummare på sommaren. Eller inte just för att det är sommar, men för att vi har semester. Resultaten i IQ-tester blir sämre när vi har semester och inte håller igång hjärnan som vanligt. Hjärnan behöver utmaningar, behöver få lösa problem och vara kreativ. Så, semester är skönt och nödvändigt, men om vi inte håller igång hjärnan med lämpliga uppgifter riskerar semestern att bli till förfall för oss. Tur att det alldeles snart är dags att börja jobba igen!

1 augusti 2012

Lugnet har en doft

Doften av tjära är något av det mest rogivande som finns.


Bebisstickning

Jag ägnade delar av förra sommaren åt att sticka mössor med mera till bebisarna på Panzisjukhuset i Kongo. Även denna sommar har jag stickat och virkat till behövande bebisar i världen. Det är fler som gör sammalunda. Den här bloggen beskriver på ett fint sätt vad det handlar om. Det man kan göra är en droppe i havet, men utan alla droppar fanns det inget hav. Det har alltså betydelse vad man gör, och att man gör.